Direct naar de content

Wat is de pauzeknop?

Sinds maart is er een pauzeknop voor gedupeerde ouders. Dit betekent dat gedupeerde ouders één jaar hun schulden niet hoeven af te lossen. De pauzeknop geldt alleen voor schulden die zijn ontstaan vóór 12 februari 2021. De pauzeknop geldt niet voor schulden die zijn ontstaan door misbruik of nalatigheid. Misbruik betekent hier schulden die zijn ontstaan door het bewust verkeerd gebruiken van bezittingen. Nalatigheid betekent dat er iets niet is gedaan dat wel had moeten gebeuren.

In dit pauzejaar werkt de Belastingdienst aan een oplossing voor de schulden. De pauze duurt één jaar vanaf het moment dat de 30.000 euro wordt uitbetaald.

Schuldeisers mogen u in dit jaar nog wel berichten sturen. Een schuldeiser is een organisatie of bedrijf waar u een schuld bij heeft. U kunt bij de schuldeiser aangeven dat u gedupeerde bent. U kunt dan vragen om de schuld te pauzeren. Als de Belastingdienst heeft bepaald dat u een gedupeerde ouder bent, krijgt u een brief over de pauzeknop. In deze brief staat een code. Deze code kunt u aan de schuldeiser geven. Met deze code kan de schuldeiser controleren of u een gedupeerde ouder bent.