Direct naar de content

Het Schollebos: deze groene oase verdient goed beheer en onderhoud

In de drukte van het Capelse stadsleven, in een hoek van onze bruisende stad, ligt het Schollebos, een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Maar zoals alles in het leven, heeft zelfs dit stukje paradijs op aarde zo nu en dan wat aandacht en zorg nodig. Ja, we hebben het over onderhoud. En in dit geval, onderhoud aan de bospercelen die het hart van het Schollebos vormen.

Daarom ben ik als wethouder Buitenruimte blij dat de komende maanden een zorgvuldig beheerprogramma op de agenda staat om onze bospercelen te laten floreren. Hierbij wordt het principe van ‘natuurvolgend bosbeheer’ gehanteerd. Dit betekent dat we oude, zieke of onveilige bomen zorgvuldig verwijderen, waardoor er meer licht op de bosbodem valt. Dit licht geeft zaden de kans om te ontkiemen en op te groeien tot jonge bomen. De reeds aanwezige jonge bomen en struiken krijgen hierdoor ruimte om te groeien. Het resultaat? Een toename in variatie en rijkdom van verschillende soorten in ons geliefde bos.

Maar maak je geen zorgen, we gaan niet zomaar met de bijl zwaaien. De bomen die moeten wijken, krijgen een merkteken voordat we de werkzaamheden starten. We gaan zelfs een stap verder en bespreken de redenen met de Vrienden van het Schollebos. Transparantie is onze sleutel.

Wat er met al die gekapte bomen gebeurt? Nou, hier komt het mooie gedeelte. We omarmen circulariteit. Alle gekapte bomen blijven in het Schollebos, dienend als dood hout voor insecten en paddenstoelen, of ze worden een onderdeel van een takkenril. Het is een prachtige manier om nieuw leven te creƫren uit het oude.

En laten we niet vergeten dat we onze bosbewoners en bezoekers niet uit het oog verliezen. Al deze werkzaamheden zullen in gedeelten plaatsvinden, zodat we de overlast voor zowel de natuur als de bezoekers tot een minimum beperken.

Het spreekt voor zich dat, ondanks onze inspanningen om het Schollebos veilig te houden voor wandelaars en fietsers, er altijd onvoorspelbare situaties kunnen ontstaan, vooral tijdens de aankomende herfst- en wintermaanden. We raden dan ook aan om het bos tijdens of kort na een storm, of op momenten van hevige wind, te vermijden. Laten we samen zorgen voor de prachtige groene schat die het Schollebos is, en laten we dat met respect en verantwoordelijkheid doen.

 

Marc Wilson
Wethouder Gemeente Capelle aan den IJssel