Direct naar de content

De Aziatische hoornaar: een ongewenste gast

In Nederland komt van nature de Europese hoornaar voor. Dit is een grote wespensoort, tot wel 3,5 cm lang, welke op andere insecten jaagt. De hoornaar vangt onder andere muggen, vliegen, wespen en soms ook honingbijen. Helaas is nu ook de Aziatische hoornaar in opkomst in Nederland en heeft ook Capelle bereikt. Dit familielid van de Europese hoornaar is ietsje kleiner (2 tot 3 cm lang) en vangt net zoals de Europese hoornaar insecten. Doordat de Aziatische hoornaar hier niet van nature voorkomt wordt deze rover niet herkent door honingbijen. De hoornaar kan dan ook een kast binnendringen en hier in een paar uur tijd het hele volk doden.

Om zijn verspreiding beperkt te houden, moedigt kenniscentrum EIS burgers aan mee te doen aan de bestrijding.

In dit artikel meer informatie over hoe u deze plaagsoort kunt herkennen en wat u moet doen als u een Aziatische hoornaar hebt gevonden.

Hoornaar herkennen? Op de foto!

Ziet u een grote wesp, ongeveer anderhalf keer zo groot als een normale wesp, dan is er een grote kans dat dit een hoornaar is. De vraag is nu welke soort het is. Hiervoor kunt u kijken naar de kleur van de hoornaar: de Aziatische hoornaar heeft een zwart lijfje met gele “sokken” aan de poten. De Europese hoornaar is roodbruin en geel met roodbruine poten.

Maak vervolgens een (zo duidelijk mogelijke) foto van de hoornaar en upload deze in de gratis app ObsIdentify. De app laat zien om welke soort het gaat. Hoewel het altijd verstandig is om wat afstand te houden hoeft u niet bang te zijn zomaar gestoken te worden door de hoornaar als u dichterbij komt voor een foto. Bent u echter in de buurt van het nest, dan moet u wel afstand houden. Wanneer u binnen 5 meter van het nest komt zullen de hoornaars deze verdedigen en kan u gestoken worden.

Help, ik heb een Aziatische hoornaar gezien! Wat nu?

Als u 100% zeker een Aziatische hoornaar hebt gezien, dan kunt u hiervan een melding maken. Hiermee voorkomt u dat er in het najaar zo’n honderd nieuwe koninginnen uit het nest vliegen met alle gevolgen van dien. Sla ook nooit de hoornaar dood, mocht u toch de Europese hoornaar zijn tegengekomen dan maakt u een nuttig, wettelijk beschermd dier dood. U kan een melding maken van de Aziatische hoornaar door uw waarneming (met foto!) in te voeren op www.waarneming.nl of door uw waarneming in de app ObsIdentify op te slaan. Hiermee wordt de verspreiding van de Aziatische hoornaar in kaart gebracht. Na het maken van de waarneming nemen onderzoekers contact met u op en wordt het nest verwijderd. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.