Direct naar de content

Blauwalg in grote vijver Schollebos

Er is blauwalg aanwezig in de grote vijver van het Schollebos (het hondenstrandje). De vijver is geen zwemwater, maar dieren maken er regelmatig gebruik van.

Het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard test alleen officiële zwemwateren. De vijver in het Schollebos is dat niet. Omdat veel honden gebruik maken van het hondenstrandje hebben we met Stichting Natuurvrienden Capelle (SNC) afgesproken om het water daar 1x per week te testen. De gemeente betaalt de testen en SNC voert de testen uit. Uit de laatste test blijkt dat er blauwalg aanwezig is in de vijver. Er worden waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalg

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, ook bij (huis)dieren. Dus ook de honden en paarden die in het Schollebos lopen en mogelijk in aanraking komen met het water lopen kans op vergiftiging door blauwalg.

Voorkom dat uw hond of paard met het water in aanraking komt en voer de (water)vogels niet. Ook bij mensen kunnen blauwalg en botulisme zorgen voor gezondheidsklachten. Het water in het Schollebos is niet geschikt als zwemwater voor mensen!

Gifstoffen

De gifstoffen die blauwalgen produceren zijn giftig voor mens en dier. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als deze symptomen opspelen. Ga naar de dierenarts als uw huisdier in contact is geweest met besmet water en gezondheidsklachten heeft.

Meer informatie

Lees meer informatie over blauwalg op deze websites: